Esparreguera Aimada: Xerrada de Joan Llort "Persones i coses" a Can Pasqual. Un homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro

dilluns, 19 de juny del 2023

Xerrada de Joan Llort "Persones i coses" a Can Pasqual. Un homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro

 

En Joan Llort i Riera durant la seva xerrada "Persones i coses" a Can Pasqual.
Homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro.

Aquest diumenge 18 de juny de 2023 tindria lloc a la sala d’actes de Can Pasqual d’Esparreguera l’acte de homenatge a la trajectòria cultural i humanística del conegut esparreguerí  Andreu Sitjar i Navarro. Un acte en el que participarien diverses persones amb el lliurament d’una plaça commemorativa, i la xerrada que ens va oferir el popular investigador local i divulgador històric Joan Llort i Riera.

Organitzat per el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, va comptar amb dues absències imprevistes i significatives per motius de salut: la del Pere Cuscó i la del homenatjat Andreu Sitjà i Navarro.

Desprès d’unes paraules de benvinguda i presentació adreçades al públic assistent, a mans de l’arqueòleg Oriol Achón i Casas  -i abans de la xerrada prevista dins del homenatge- gaudiríem d’una interessant tanda de parlaments.

A costal de l'Oriol Achón, la Maria Rosa Cuscó que ens parlaria de la part més humana
de l'Andreu Sitjà en el primer parlament de la jornada.

El primer d’ells aniria a càrrec de la Rosa Maria Cuscó. Que participaria en representació del Pere Cuscó. La seva intervenció ens desgranaria la part més humana de la personalitat de l'Andreu Sitjà. Les seves serien paraules que dibuixarien les seves nombroses qualitats  <<… una persona cultivada, fidel, madura, responsable…>> amb la que també es compatiria anècdotes biogràfiques d’una persona amb la qual s’han compartit moltes vivències i anys aquí Esparreguera. Fins i tot es recordarien aquells moments primerencs del cinema esparreguerí d’una colla entusiasta de joves, en la que l'Andreu Sitjà també hi seria allí present...

En una segona intervenció, que aquesta vegada aniria a càrrec de Josep Ràfols i Esteve, es compartirien records de la seva etapa dins de l’àmbit públic i municipal. Experiències compartides ja que els dos varen ser regidors del nostre ajuntament.

En la segona intervenció en Josep Ràfol compartiria experiències i anècdotes viscudes amm l'Andreu Sitjà
durant l'època política de regidors a l'Ajuntament d'Esparreguera.

L'Oriol Achón lliura a la Montserrat Sitjà la placa record del homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro.


Entre les anècdotes que ens compartiria en Ràfols recordaria aquella vegada que durant una ballada de sardanes a la plaça de l’església el dia 27 d’abril de 1974, l'Andreu Sitjà va aparèixer repartint clavells... Un acte simbòlic. Però que no agradar gens ni mica   -ja que coincidiria amb l’anomenada Revolució dels Clavells a Portugal [25.04.1974] amb la caiguda de la Dictadura després de 48 anys-  i se’l varen emportar a que dones explicacions

En Josep Ràfols assenyalaria com a tret important la gran aportació a la Cultura d’Esparreguera i a la protecció del Patrimoni local. Recordant les seves importants iniciatives <<… els primers llibres de fotografies de la historia d’Esparreguera …/.... La edició del calendari de Nadal de l’Ajuntament …/... les primeres excavacions arqueològiques al carrer Barcelona i el Puig…>>

A continuació es donaria pas al lliurament d’una plaça - homenatge que seria recollida enmig dels aplaudiments dels assistents -i clarament emocionada-   la seva filla la Montserrat Sitjà, en nom del seu Pare l'Andreu Sitjà. La placa o rajola deia: “A l’Andreu Sitjà i Navarro. En reconeixement a la teva tasca de difusió del patrimoni històric d’Esparreguera. 2023”.

En Juan Jurado i Bracero, regidor de l'Ajuntament d'Esparreguera compartint els seus records sobre e l'Andreu Sitjà...

             Reprenent els parlaments tindria la paraula el regidor de l’Ajuntament d’Esparreguera Juan Jurado i Bracero   –que durant l’acte estaria assegut a les darreres files de la sala-  i tot pujant a l’escenari ens parlaria de la vessant més cultural del nostre homenatjat. Valorant molt el seu treball com un home de “idees per defensar el Patrimoni”. En Juan Jurado el coneixeria més recentment, amb motiu d’una altre iniciativa seva. Les beques Lola Lizaran per a músics i artistes locals.

Esmentant també i de passada també el seu compromís en altres projectes com serien la creació de la plaça del Centre o la recuperació de l’edifici històric de Can Pasqual, lloc on celebraria el seu homenatge, entre altres interessants iniciatives.

En Joan Llort i Riera oferint la xerrada homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro, a la sala d'e conferències de Can Pasqual.

En acabar ja sí, el parlament del nostra Regidor, s’entraria de ple en la xerrada que oferiria el carismàtic investigar local en Joan Llort i Riera. La seva conferència ens portaria a resseguir les rajoletes distribuïdes per tot Esparreguera sobre els noms i renoms d’algunes cases del poble. Unes rajoles incorporades al mobiliari urbà i cultural en temps de l'Andreu Sitjà regidor de l’Ajuntament d’Esparreguera.

En Joan Llort ens aniria esmicolant el significat e història d’alguns noms d’aquelles rajoletes urbanes. Compartint amb tots nosaltres un recorregut ple d’anècdotes i tradicions lligades amb els noms i persones d’algunes cases. Sempre amb el tacte i elegància que el caracteritza.

Val a dir que també en Joan Llort vindria equipat convenientment d’un repertori de útils i robes, que anirien apareixent i reforçant didàcticament alguns punts al llarg de la xerrada presentada al públic. Una escenificació que fins i tot el portaria a caracteritzant-se com algun personatge d’època en algun moment…

                Cal agrair-li al Joan Llort la seva xerrada divulgativa del nostre passat històric i de la memòria del dia a dia que s’ha viscut a la nostra Vila. I també al Col·lectiu de Recerques d’Esparreguera la organització d’aquest acte i homenatge a l'Andreu Sitjà i Navarro. Personatge que durant tota una vida ha treballat per la conservació del nostre Patrimoni local,  per lliurar-lo amb el cor a les noves generacions d’esparreguerins i esparreguerines.

                Lluis Artigas Jorba