Esparreguera Aimada: 05.28.2024

dimarts, 28 de maig del 2024

Una visió d’Esparreguera

En Joan Llort ofereix 
un nou recorregut cultural per la nostra vila




Inici del recorregut. Els participants escolten amb atenció les explicacions del Joan Llort



    Aquest diumenge 26 de maig de 2024 el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques oferia una nova activitat cultural e històrica amb la presentació d’un nou recorregut comentat per dins dels casc antic de la vila d’Esparreguera. 

    Emmarcat dins de l’esperit de divulgació d’un anterior edició que tindria lloc aquí Esparreguera, dins de les anomenades Jornades Europees del Patrimoni, el diumenge 15 d’octubre de 2023, s’organitzaria aquest segona edició per els carrers i places del centre de la vila. 

    El recorregut que tindria lloc en aquesta edició comptaria una vegada més amb el guiatge del polifacètic Joan Llort i Riera. Un home de llarga trajectòria a casa nostra, que com investigador e historiador local, sempre ha estat disposat a compartir experiències i coneixements sobre la nostra volguda Esparreguera, amb el seu particular tarannà i personalitat. Personatge ben conegut per entre altres activitats, la seva trajectòria a Ràdio Esparreguera, l’Associació d’Amics de Santa Maria del Puig, i la seva pertinència al Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, aduch les seves col·laboracions amb esdeveniments i entitats locals. 



Parada davant de la que havia estat la pastisseria La Lionesa, al carrer Gran


    El punt d’inici d’aquesta activitat -que duraria aproximadament unes tres hores- seria la plaça de l’Ajuntament. Amb un recorregut que passaria per el carrer gran, plaça de Santa Eulàlia, carrer Montserrat, plaça de Sant Magí, carrer Orenci Valls, carrer Ferran Puig, carrer Balmes i acabaria a la plaça de Santa Eulàlia. 

    Un trajecte farcit de parades informatives, on les anècdotes, els detalls, i les velles històries i les curiositats es farien contínuament presents. Cosa gens estranya. Perquè la nostra vila mil·lenària dona per molt i moltíssim més. No us estranyeu, doncs, de poder gaudir l’any vinent, d’un nova i emocionant passejada per aquests nostres carrers i places, tan replens de vivències i velles històries. De tresors amagats i també de innombrables records que potser dormen en el somni dels justos. Dormint potser, a l’espera d’esser ressuscitats i compartits per el Joan Llort i Riera, i l’Oriol Achón i Casas. Un viatge en grup i amb un esperit a l’estil Indiana Jones cap a la aventura, i el descobriment de noves coses... 

    Seria llarg de resumir aquí el contingut de tres hores, tan plenes de història i també en molts moments, reforçats per textos històrics publicats per diversos autors. De la plaça sense nom, o plaça de l’Ajuntament -puix no existeix cap plaça que digui com es diu aquesta plaça- els participants enfilarien vers el carrer Gran amb parades: a Cal Clusells, Ca les Ninetes, Ca Nin ferrer, la zona avui buida i que havia l’edifici dels notaris Montoriol [i segles abans una placeta], Cal Marimon i la casa del davant on es signaria el famòs “Pacte d’Esparreguera” i que mai es compliria; o el lloc que ocuparia el Patronat Parroquial, antigament Patronat de la Joventut. La plaça de Santa Eulàlia altre parada obligada. Parada llarga per la seva història que dona per a molt. Com a fet destacable la lectura de la llicència de construcció de la nostra església parroquial. Un document que encara es conserva, i fa palès -entre altres coses- que es donaria permís per edificar una església nova dedicada a Santa Maria [no a Santa Eulàlia com finalment seria] i les discrepàncies en quant la orientació i mides del nou temple. 
    També allí ens esperaria l’escultor Ramon Cuello i RieraRamon Cuello i Riera que ens explicaria la seva obra escultòrica exposada en aquesta plaça. Un treball dedicat a l’ofici dels terrissers d’Esparreguera. Aquí seria el lloc on es faria una fotografia “de grup” en la que per cert, no tothom hi participaria. 


L’escultor Ramon Cuello i el divulgador Joan Llort, en la parada a la plaça de Santa Eulàlia d’Esparreguera


    Enfilant ja el carrer Montserrat només fèiem unes poques parades. Fins arribar a la plaça de Sant Magí, on aquí sí, estaríem una estoneta per recordar l’antiga escultura i posterior urbanització de la plaça. Tot recordant la vinculació del dit nom de Magí amb la família de Can Comelles, on també hi havia existit una capella dedicada a Sant Magí. Al carrer Orenci Valls visita obligada a Cal Tiburci per gaudir dels grans murals pintats sobre Esparreguera que encara avui dia es conserven. 

    Ja baixant per el carrer Nou –oficialment carrer Ferran Puig- parades a la casa dels marquesos de Santa Anna, alguna terrisseria i la casa on antigament havia estat la residencia de la reverenda Comunitat de Preveres de l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera

    Ja arribant a la darrer etapa del recorregut, a la cruïlla dels carrers de Balmes i Ferran Puig, seria el tor de recordar l’anècdota del Fantasma d’Esparreguera, i tot seguit parada a la desapareguda fàbrica de gasoses de Cal Sala


El grup visita l’església parroquial d’Esparreguera...


    Finalment, el grup entraria a l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Esparreguera, on es veurien les làpides commemoratives conservades dins del seu interior, i diverses curiositats històriques de l’edifici. 

    Donar les gracies per aquesta nova iniciativa divulgativa del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, i també agrair l’esforç i constància del Joan Llort i Riera, en donar a conèixer la història i les anècdotes que resten sovint ben amagades en els nostres carrers i places. Una font inesgotable de coneixents. Que amb el seu especial tarannà tant be sap de compartir amb els participants que l’envolten. Fent viure d’una manera brivant en el present, coses del nostre passat. 

    Un recorregut per compartint com un llegat valuós. Allò que han viscut generacions passades i revivim i actualitzem a la nostra memòria col·lectiva.




Cartell editat per el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques per aquesta activitat.