dimarts, 30 de maig del 2023

Il viaggio. Josep Grau exposa novament a Esparreguera


L'artista esparreguerí Josep Grau i Piñol en acabar de preparar la seva exposició
a la Biblioteca Municipal d'Esparreguera.


El dilluns 29 de maig el polifacètic artista esparreguerí Josep Grau i Piñol inaugurava la seva darrera exposició pública a la Biblioteca Municipal L’Ateneu d’Esparreguera, que restarà oberta al públic fins el dijous 22 de juny de 2023.

L’artista ens presenta un total de quinze obres que dedica a la ciutat italiana de Venècia. D’aquí la capçalera d’aquest article recordant la pel·lícula romàntica de Vittorio De Sica “El Viatge” (Il Viaggio 1974) interpretada entre altres per Sophia Loren i Richard Burton. Una de la quarantena llarga de films que ens recomanen de veure abans d’anar a Venècia. Una ciutat molt visitada per turistes i també artistes.

Per a molts, una ciutat que anomenen “La Sereníssima” per el seu encant i nombrosos edificis històrics i artístics. Que no obstant, viu lentament la condemna d’esser engolida per l’aigua amb el pas dels anys...

Pels seus carrers em vist caminar personatges il·lustres com James Bond e Indiana Jones. I també va ser l’escenari de importants pel·lícules, Com El Turista (2010) amb Angelina Jolie i Johnny Depp; 007 Casino Royale (2006) amb Daniel Craig i Eva Green; o la desenfadada La gran Nit de Casanova (1954) amb Bop Hope i Joan Fontaine, i tantes altres...

Efectivament, Venècia i els seus encants han estat recollit per poetes, escriptors, músics, cineastes i també nombrosos artistes. Que cadascun amb el seu estil, la seva tècnica i seva visió, ens han deixat un gran patrimoni, que podríem qualificar d’Etern.

Aquí tenim el contacte d’Esparreguera amb la impressionant ciutat de Venècia. Els ulls de l’artista que com un notari sap aixecar acta de tot allò que els seus ulls veuen. Tornant a interpretant aquella realitat, tot enriquint-la amb el seu pensament i la seva magistral tècnica...

Si per els amant del setè art recomanen un llistat de pel·lícules per a visionar abans de visitar aquella ciutat, potser ens caldria també recomanar de visitar les exposicions que els artistes en ofereixen sobre Venècia. Especialment la del popular i reconegut pintor Josep Grau que tenim aquest dies a casa nostra. A la Biblioteca Municipal de l’Ateneu d’Esparreguera.

L’exposició presentada per Grau consisteix de set quadres de paisatges dibuixats de forma monocromàtica i d’uns llocs molt concrets d’aquella ciutat, Que potser, podríem perdre de vista en el nostre viatge a la esmentada ciutat. Els altres set son aquarel·les a tot color i que ens resultarà molt més fàcil de identificar dins del ambient turístic venecià. Tanmateix l’exposició també compta amb un acrílic d’ornamentació que tancaran el llistat de quinze obres presentades.

L’artista en Josep Grau es mantindrà una vegada més arrelat en el Art figuratiu aventurer que constantment es a la recerca d’allò que els demés potser no saben veure i que és necessari de immortalitzar amb els pinzells.

Aquesta exposició potser va d’això. De fer veure algunes coses i compartir-les. No entrarem en el Corpus espiritual de l’artista esparreguerí ni en el valor de les tècniques artístiques que ha empleat. En Josep Grau ja és molt conegut. I el llistat d’exposicions i premis rebuts també. Només recordarem la seva visió de vegades també monogràfica en la que el artista i les seves mans trauran la millor essència d’allò que els seus ulls veuen. Amb la alegria del miner que sap extreure l’or de dins de la més profunda mina. En anteriors exposicions  -de ja fa molts anys però que tots guardem fresca dins de la memòria- algunes de les seves exposicions monogràfiques: sobre les teulades d’Esparreguera, o aquella altra dedicada a les portes velles, molt velles, molt velletes... que va saber de transmetre amb tanta força la seva esència. Tanmateix avui, aquesta exposició amb una obra més madura que aquella primera exposició dedicada a “La Ribera”, que va oferir-nos a la Galeria Art 77 d’Esparreguera  -ja en el segle passat-  ens certifica que en Josep Grau i Piñol continua essent un valor en constant creixement artístic.

Venècia, si, la ciutat sereníssima de les aigües visita Esparreguera de la mà del Josep i el seu Il viaggio dins del Cosmos de l’Art…