diumenge, 22 de maig del 2016

La música del Mestre Josep Borràs omple de públic Can Pasqual

 



Aquest diumenge 22 de maig de 2016 ha tingut lloc la celebració d’un nou concert a la sala d’actes de Can Pasqual d’Esparreguera, on s’ha presentat “Dos Becaris interpreten música de Josep Borràs”. Un concert en el que participarien el Mestre esparreguerí en Josep Borràs al piano, i l’Enric Fernández i Calsina al violí, i l’Anna Niebla a veu de soprano.

            El Concert, que ha estat organitzat per l’Associació Beques Lola Lizaràn, destina el taquillatge a les beques que anualment atorguen a joves esparreguerins que volen fer estudis superiors de música o arts escèniques.

En aquesta ocasió, el concert ha fet homenatge al compositor esparreguerí i la seva obra, presentant un ventall de peces escrites al llarg de la seva vida. Així, durant la primera part, amb el Mestre Josep Borràs al piano i l’Enric Fernández al violí, recordaríem peces com “Preguntes” (1976),  “Nostàlgia” (1979), “Sant Jordi i Sant Valentí” (1981), “Joiós Nadal” (1981), “La Cuca de llum” (1981),  “Plany” (2006) i “Placidessa” (2006).

          La segona part del Concert amb el Mestre Josep Borràs al piano i l'Anna Niebla com a soprano, ens presentaria també un ventall de vuit obres musicals del Mestre Borràs. Unes obres creades a les dècades dels anys 1960, 1970 i 1980. Amb lletra de Pere Jorba. Jordi Sarsanedes, Lluís Serrahima, Joan Povill; el mateix Mestre Josep Borràs, i l’Enric Martínez.

     Fent una cronologia de les obres recordades esmentarem “Amor vora el mar” (1962), “Quan Israel” (1966), “Joia, Gaubança” (1975), “Estrella ben esperada” (1981), “Evocació” (1981), “L’orgue petrificat” (1982), i altres dues peces de la popular sarsuela “El Juí” (1985): “Les cosidores” i “Galant Esparreguera”.

            Tot plegat, un dels Concerts que millor s’ho ha passat el públic assistent. I que, sens dubtes, ha portat bon records a molta de la gent que ha gaudit d’aquests velada musical. Perquè, el Mestre en Josep Borràs, i la seva música, han acompanyat a varies generacions d’esparreguerins. Tots em anat creixent amb Ella i li devem una espurna d’allò que som avui dia...


Aquet article també el vaig publicar a la plataforma aEsparreguera


Peça de Museu: el carruatge Fúnebre d'Esparreguera i la seva restauració objecte d'un llibre

 



        El dissabte 21 de maig de 2016 va tenir lloc la presentació a la plaça de Santa Eulàlia de l’antic Carruatge Fúnebre d’Esparreguera  -ara restaurat-  amb un seguit d’actes, de caràcter lúdic i cultural, amb el que es revivia aquesta peça de museu. Una peça que enriqueix dignament el migrat patrimoni arqueològic, històric, i museístic local de que disposem a l’abast del públic en general.

La diada de presentació ens va oferir varis al·licients al públic assistent. Des d’una exposició fotogràfica on el visitant podia veure “pas a pas” l’esforç que ha suposar la recuperació d’una manera artesanal, d’aquesta singular peça esparreguerina, com també els autors i col·laboradors que han fet possible aquesta resurrecció. També gaudiríem d’activitats com les passejades de ponis a els infants, dins el perímetre de la plaça; i d’una tarda musical.

Tanmateix hi havien planificades més coses. Un punt de informació i venda del llibre editat, una exposició de campanes,... i el plat fort de la diada: La presentació del llibre “La restauració del Carruatge Fúnebre d’Esparreguera” de l’escriptor local en Manel Ruiz i Luis.

A la presentació del llibre sobre aquest antic “Carro de Difunts”, ara restaurat, el seu autor ens recordaria que hi trobarem allí “tot el procés explicat pla novel·la, com si fos un gran diàleg, es divertit fins i tot” de la seva restauració.

L’acompanyarien a la presentació del llibre el Josep Teruel i Gómez. President de l’Associació d’Amics del Campanar d’Esparreguera. Qui a més de tractar el tema del carruatge i el seu llibre, ens oferiria un petit taller sobre els tocs de campana tradicionals, que es feien a Esparreguera, per tal d’anunciar als veïns la mort d’un home, una dona, o un infant. Val a dir també, que com ens recordaria, existien a Esparreguera altres tocs per donar avisos concrets a la població.

Una Diada cultural que ha estat organitzada per l’Associació d’Amics del Campanar d’Esparreguera, l’Agrupació Sant Antoni Abat d’EsparregueraFins al Final! 1714, i l’Ajuntament d’Esparreguera.


Aquet aricle també el vaig publicar a la plataforma aEsparreguera