dissabte, 19 de març del 2016

Can Pasqual acull un acte informatiu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca            Aquest divendres 18 de març de 2016 ha tingut lloc a la sala d’actes de Can Pasqual, un interessant acte informatiu sota el nom de “Què és la PAH?. Què ha fet la PAH al Baix Llobregat” i que ha comptat amb la participació de l‘Oriol FRANCESCH i la Merche NAVARRO i dues persones afectades per aquesta problemàtica.

            El treball d’acolliment dels afectats i les campanyes de suport realitzades per la PAH del Baix Llobregat Nord, ha estat molt positiva amb un total de 41 casos solucionats satisfactòriament, i que han estat 10 d’Abrera, 1 Anoia, 5 a Esparreguera, 8 de Martorell, 2 de Monistrol de Montserrat, 13 a Olesa de Montserrat, i 1 a Sant Llorenç Hortons.

Tanmateix encara queda molta feina per fer i casos per trobar-ne una solució.

      La PAH Plataforma d'Afectats per la Hipoteca és un moviment social pel dret a l'habitatge digne de caràcter horitzontal, no violent, assembleari i apartidista, que va néixer com el febrer de 2009 a Barcelona i que acull a persones amb dificultats per pagar la hipoteca o que es troben ja en un procés d'execució hipotecària. I també a persones solidàries i sensibles especialment amb aquesta problemàtica.

            L’origen d’aquests problema que ha afectar directament a nombroses famílies la trobarem a la pujada de preus de l’habitatge al voltant d'un 180%, entre els anys 1996 i el 2006 -molt per sobre dels salaris reals- i posteriorment la crisis global del 2007 al 2012 que deixaria a l’atur i posteriorment sense cap ingrés econòmic a milers i milers de persones. Des de l’any 2007, més de 350.000 famílies s'han quedat sense casa, embargades per impagament de la hipoteca, causant així el consegüent desnonament, davant de la passivitat de la classe política per corregir de soca-rel el problema o mitigar els efectes amb correccions de tipus social.

            La PAH realitzà accions de desobediència civil i de resistència passiva davant de les execucions i notificacions de desnonament realitzant concentracions populars davant les portes de la casa dels afectats impedint el pas dels agents judicials. Aquesta campanya que portaria per a nom la de “Stop Desnonaments” s'inicià el novembre de 2010.

El juny d’aquell mateix any 2010, la PAH i l'Observatori DESC traslladaren al Congrés dels Diputats espanyol una proposta de modificació de llei incorporant-hi la “Dació en pagament” . És a dir, el lliurament de l'habitatge per a la cancel·lació del deute hipotecari en cas de residència habitual i deutors de bona fe. Una proposta que naturalment seria rebutjada pel PP i el PSOE.

Posteriorment posaren en marxa una ILP Iniciativa Legislativa Popular sobre la dació en pagament amb caràcter retroactiu, l'ampliació de la moratòria per als desnonaments i l'ampliació de la base d'habitatges socials ja aprovada pel govern. junt amb altres entitats social, i que el 12 de febrer de 2013 el Congrés dels Diputats va aprovar tramitar.

La presencia de la PAH a la comarca del Baix Llobregat començaria a la ciutat de Sant Boi de Llobregat. Tanmateix el 07 de març de 213 la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Sant Boi feia un primer acte a la població d’Abrera amb EU-IU d’Abrera; i en aquestes mateixes dates l’Assemblea per la Justícia Social d’Olesa de Montserrat, que també treballava la problemàtica dels desnonaments, va fer una crida a aplegar esforços per constituir una PAH del Baix Llobregat Nord. Crida que va ser recollida immediatament per un petit grup de persones d’Abrera.

La PAH del Baix Llobregat Nord té doncs els seus orígens al maig de 2013 i continua treballant amb total dedicació.


Aquet article també va ser publicat a la plataforma aEsparreguera


El Casal Popular d'Esparreguera es farà realitat properamentL’antic edifici del Restaurant Montserrat de  l'Avinguda Francesc Macià 86 d’Esparreguera, acollirà properament la seu del que serà el Casal Popular d’Esparreguera. Un nou espai vinculat a l’'esquerra independentista que s’espera donarà una major impuls d’activitats, com hereu espiritual del Casal La Llançadara del carrer de Sant Jaume, que es del tot insuficient per donar cabuda a les nombroses activitats actual i aspiracions futures.

Aquests dijous 17 de març de 2016 va tenir lloc la presentació-assemblea d’aquests nou espai i projecte públicament. El nou Casal Popular d’Esparreguera entrarà a formar part de la Xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans i de l'Esquerra Independentista quan properament entri en funcionament. Tanmateix la data de la inauguració no es encara prevista donat que dependrà de les reformes que estan previstes fer al deteriorat edifici de baixos i primera planta, així com la financiació i viabilitat econòmica del projecte.

El nou projecte que donarà compliment a les aspiracions i anhels de la joventut es preveu que s’articularà com un espai destinat al debat, formació i lleure dels associats; un segon espai destinat a la gastronomia i bar-restaurant; i un tercer espai destinat a acollir com a local o seu d’entitats, així com a lloguer d’espais per activitats d’entitats alienes al Casal Popular d’Esparreguera, però que tinguin certa sintonia amb els valors que defensen

Durant la presentació es va explicar que es donen un temps de sis mesos per estudiar la viabilitat de la reforma i la resposta dels esparreguerins/es per  aquests singular projecte. Val a dir que queda oberta la campanya de socis, i properament també l’accés a un portal de micromecenatge per rebre aportacions econòmiques, i de moment es ja compromès el lloguer d’espais al nou Casal Popular d’Esparreguera a la CUP i el  Col·lectiu El Torn.

Recordarem que la seu del nou Casal ha tingut al llarg de la seva existència varis usos públics a Esparreguera.  L'edifici de l’antic Hostal Restaurant Montserrat va ser creat  durant la II República com a seu o Casal de dretes. També seria la seu  d’una escola racionalista, la seu de la secció local de la Falange Española de las JONS, o del menjador infantil del “Auxilio Social” l’any 1939 acabada la guerra civil, per pal·liar els casos més desesperats.  Tanmateix l’actual generació d’esparreguerins recordarà aquests lloc més per l’existència del Restaurant Montserrat  -popularment anomenat Cal Xef, entre altres-  fins el seu tancament ocorregut  l’any 2014.Aquet article també el vaig publicar a la plataforma informativa aEsparreguera