diumenge, 20 d’octubre del 2019

Primer concurs de cuina amb olles ferroviàries de Catalunya

 


Durant la sisena edició de la “Fira del Vi i Gastronomia d’Esparreguera” celebrat aquest dissabte 19 d’octubre de 2019 a la plaça del Centre d’Esparreguera, tindria lloc per primera vegada la celebració d’un concurs de cuina amb olles ferroviàries de Catalunya, dedicat enguany a la cuina catalana.

A partir de les deu del matí els concursant varen iniciar la elaboració de les seves recepta o plats oferts a concurs. Les olles ferroviàries, també anomenades “Putxera” al nord de la Península, es un plat gastronòmic inicialment vinculat al “Ferrocarril de La Robla”. Val a dir que també li donen el mateix nom a l’aparell de cuinar que hem vist aquest dia a Esparreguera. El seu origen històric en qual la seva creació la situen durant la primera dècada del segle XX.

Els seus origen els trobem doncs en els llargs i molt freds trajectes del trens que portaven el carbó des de les mines de Lleó a les factories del País Basc, tot travessant en llur recorregut les províncies de Lleó, Palència, Cantabrià, Burgos, i finalment Biscaia. El llarg recorregut feia adien de poder servir un plat calent de tant en tant als maquinistes, guardafrens, i personal ferroviari. D’aquí el seu nom que ha sobreviscut fins avui dia.

A Esparreguera tenim la sort o la inventiva de que des de l’any 1980 aquestes olles ferroviàries es fabriquen artesanalment, pel José Maria Martínez Alcalá. Baix la denominació comercial de “Olla ferroviària Alcalá” i també “Artesanía Martínez Alcalá e hijos” . https://www.olla-ferroviaria-alcala.com/

La seva cuina de carbó multi funcional, patentada, de inspiració i arrels en les històriques olles ferroviàries, s’ofereixen bàsicament en dos models. El primer, la clàssica olla ferroviària de capacitat de 6,5 litres i un pes de 9,3 Kg. El segon model simplificat, que no porta forn, ni barbacoa. Tanmateix incorpora una olla de 9 litres amb el que es pot cuinar amb tots els extres de l’anterior model.

Al migdia, tindria lloc el tast dels plats cuinats per el Jurat, en aquest primer concurs de Catalunya organitzat aquí Esparreguera.

A la tarda, tindria lloc el lliurament de premis. Prèviament, un breu parlament de la Maria del Carmen Sáez Serna, Regidora de Promoció Econòmica a l’Ajuntament d’Esparreguera, amb motiu de la celebració d’aquesta sisena edició de la Fira del vi i la gastronomia d’Esparreguera.

El plat de Romesco negre del Gerard Martínez aconseguiria esser el guanyador d’aquest concurs d’olles ferroviàries dedicat a la cuina catalana. En segona posició es classificaria el Pollastre al forn de la Maria Soltino. Essent el tercer premiat el Pop amb xocolata del Raúl Alonso.[Aquet article també le vaig publicar a la plataforma aEsparreguera]