divendres, 9 de juny del 2023

Esperada presentació del darrer llibre del Jordi Gobern

 

Presentació del Joan Vendrell i Giménez de l'autor Jordi Gobern i Simó i el seu darrer llibre,
a la sala d'actes de la Biblioteca Municipal l'Ateneu d'Esparreguera


Era una espineta que planava per el damunt dels aires de la nostra estimada Vila d’Esparreguera, Això de treure per la Diada de Sant Jordi un flamant nou llibre però sense cap presentació prèvia del mateix. Val a dir també que obligats per les circumstàncies certament. I vet a qui, que finalment, tots la em tret per fi … i es que les coses bones es fan esperar...

Aquest dijous dia 08 de juny de 2023 va tenir lloc a la sala d’actes de la biblioteca Municipal l’Ateneu d’Esparreguera la presentació oficial del darrer llibre del historiador local en Jordi Gobern i Simó:  "70 anys del Club Bàsquet Esparreguera. 1952-2022"; en un acte que seria presentat per en Joan Vendrell i Giménez, President del Club Bàsquet Esparreguera. Qui ens compartiria la gènesis creativa d’aquest llibre tant singular. I ens compatiria també com l’entitat esportiva local encarregaria al Jordi Gobern de fer aquest important treball, pensat com una fita  commemorativa del Club.

En Joan Vendrell i Giménez recordaria a tots els assistents els actes que ja varen tenir lloc per la celebració del cinquantenari de l’entitat esportiva local. Una d’elles la exposició de caire visual i gràfica que tindria lloc a la sala municipal del carrer dels arbres. Tot plegat, uns antecedents que portarien camí amunt a la necessitat de crear aquesta obra històrica genuïna.

La petició del club esparreguerí, aquest repte,  va ser acceptada amb entusiasme per en Jordi. Malgrat que davant Ell començaria una cursa contrarellotge, un extenuant treball de dos anys i mig llargs, que posaria a prova la tenacitat dels més valent. Poc pensarien en començar que tant laboriós i constant treball donaria per fruits aquest joia, aquest elaborat treball, aquest llibre tant agradable de seguir.

            La intervenció del historiador Jordi Gobern se centraria més en el cos del llibre. Tanmateix el dur treball fet: de compilar, de revisar, de datar, de catalogar, de cercar els noms d’aquells i aquelles que apareixen a les fotografies recollides i estudiades ha estat sense cap mena de dubtes  un treball monumental. Perquè no dir-ho: segurament que ha posar a prova la paciència benedictina i capacitat de planificació del seu autor i col·laboradors.

            Si be, com explicarien en la presentació, l’entrada a la anomenada era digital ha estat un remarcable contrarietat en la conservació del material gràfic i fotogràfic,  -a diferencia d’èpoques passades amb les còpies sobre paper-  el treball de recerca i recuperació així com les nombroses entrevistes fetes a supervivents de la historia del bàsquet local  -així com els elements més joves i contemporanis-   ha permès de escriure la historia i deixar constància bibliogràfica d’aquest esport a casa nostra.

            Efectivament, també s’han recollit nombroses anècdotes de club, dels seus jugadors i jugadores, i de les seves competicions. Un bagatge important que si no haguessin compilat i recollit ara, molt possiblement es perdria i desapareixeria per sempre en unes poques dècades.

En Gobern i Simó ens faria viure al públic assistent a aquesta presentació aquells primers començaments del basquet esparreguerí al Patronat Parroquial. Amb unes competicions fetes entre equips del poble. Amb el pas dels anys entrarien ja amb uns equips més estructurats  –El Club Bàsquet Santa Eulàlia-  amb competicions dins de la OAC, i anys després a les competicions federatives. Val a dir, que   -com explicaria en Jordi-  en aquelles primerenques llums de l’esport no totes les categories es cobririen a la federació. Per un temps, el club de bàsquet esparreguerí participaria a les dues competicions…

Cartell de la presentació del llibre de Jordi Gobern i Simó "70 anys Club Bàsquet Esparreguera. 1952-2022".


            El creixement esportiu del bàsquet esparreguerí  aniria també de la mà amb creixent necessitat d’un espai adient per a jugar, com ens recordaria el Jordi Gobern i Simó. Son els anys de la nova seu de les pistes del carrer Hospital, que amb els anys, seria pavimentat, desprès enrajolat, i molt després veuria construir el flamant Pavelló

            Retornat enrere en la nostra narració i dins d’aquest sucosa historia esportiva es recordaria la fundació del Club Basquet Esparreguera l’any 1952. I aquí sí, deixant les curiositat i les bones anècdotes que mai falten en qualsevol grup humà, la vessant historiogràfica de l’autor esparreguerí aniria a la presentació cronològica dels diversos equips del Club Basquet Esparreguera fins l’any 2022, assenyalant detalls i dades de fites esportives aconseguides.

            Permeteu-me un xic personal en dir que, si els arxius municipals de Sant Pere de Ribes i l’Hospitalet de Llobregat estan encara avui dia molt agraïts per tot el material que desinteressadament els hi lliuraria el nostre historiador i autor del llibre avui presentat; també els amants de la historia i el passat d’Esparreguera, també li podem estar avui dia molt agraït per aquest nou treball que tant dignifica el nostre passat i també engrandeix la bibliografia local. Si la presentació del seu llibre “El molí fariner de Can Broquetes” (Esparreguera 2019) va ser una important aportació al coneixement de les nostres arrels vilatanes, aquest llibre “70 anys del Club Bàsquet Esparreguera. 1952-2022" des d’un altre enfocament, es continuador en preservació de la memòria col·lectiva de la nostra vila. D’una forma molt amena, gràfica i visual. El Jordi Gobern i Simó ha immortalitza el mon del bàsquet. La petita o gran historia de l’esport local.

Ben segur  -i ho desitgem tots i totes-  aquí uns pocs anys siguem novament presents a un nou lliurament dels seus treballs.

Lluis Artigas Jorba.