Esparreguera Aimada: La "Mare de Déu del Puig" ja te un altar a l'església parroquial

dilluns, 10 de juliol del 2023

La "Mare de Déu del Puig" ja te un altar a l'església parroquial

 

Nou altar beneït a l'església parroquial d'Esparreguera, dedicat a la Mare de Déu del Puig.

El diumenge 09 de juliol del 2023 va tenir lloc enmig de la celebració del Ofici solemne de Festa Major dins de l’església parroquial de Santa Eulàlia d’Esparreguera, la esperada benedicció de l’altar dedicat a la Mare de Déu del Puig d’Esparreguera, a mans de mossèn Ramon Maria Bosch i Vendrell, Rector d’Esparreguera.

La missa de la Festa Major d’estiu d’Esparreguera dedicada a Santa Eulàlia  -la santa de 13 anys filla de Sarrià que moriria l’any 304 martiritzada per odre del Prefecte romà Dacià, i que es Patrona de la vila d’Esparreguera-   ens recorda el trasllat de les seves despulles a la Cripta de la Catedral de Barcelona l’any 1339.

A estat per aquesta solemnitat de la Festa Major d’estiu i desprès de molts mesos de treballs que s’ha bastir aquest nou altar dins la tercera capella lateral de la dreta de cara al absis del nostre temple. Lloc on antigament hi teníem les imatges de La Miraculosa, Santa Llúcia i la Mare de Déu de Fàtima.

Aquesta capella lateral ha estat dividia en dos espais. La part interior que ha estat habilitada per guardar algunes imatges utilitzades en determinats moments forts del calendari litúrgic. Mentre que la part exterior del nou altar ja de cara als feligresos, ens ofereix en el bell mig del centre la imatge restaurada de la Mare de Déu del Puig que presideix aquest altar. A l’esquerra hi veurem una maqueta trimensional de l’església del Puig. I a la seva dreta la reproducció d’una fotografia antiga de la imatge original que teníem de la Mare de Déu del Puig dins del altar d’estil barroc que havia existit abans del 1936 a dins de l’església avui considerada ermita. Tot plegat constitueix un nou altar auster, funcional i també elegant. En sintonia amb la sobrietat de tot el temple parroquial.

L’actual església de Santa Maria del Puig d’Esparreguera de creu llatina, on s’alça al centre del creuer el cimbori de base vuitavada i tanca el presbiteri un absis circular, és d’estil romànic. Encara conserva l’església romànica a sota de l’actual edifici vestigis de construccions més antigues que els experts cataloguen com a preromàniques. Les darreres excavacions arqueològiques efectuades ja fa uns anys confirmarien aquesta existència de restes de altres edificacions anteriors a la construcció de l’edifici actual.

Si les darreres intervencions varen permetre de conèixer com era l’església preromànica de finals del segle X, no ha estat possible de datar la o les construccions anteriors.  Ara per ara no ha estat possible de datar la primera edificació, ja que parlarien d’una forquilla cronològica que aniria del segle V al segle X.

L’església de Santa Maria del Puig va ser l’església parroquial d’Esparreguera durant molts segles fins que el nou temple de Santa Eulàlia d’Esparreguera finalment li prendria el seu relleu, esdevenint com fins ara l’església titular del municipi.

Santa Maria del Puig és molt antiga. Ja apareix en un document datat a 09 de setembre de l’any 985 en una donació que es faria dels dos castells del nostre terme municipal, el castells d’Esparreguera i el castell de les Espases a les autoritats eclesiàstiques de la ciutat de Vic. Al llarg dels segles Xi i XII també trobarem diverses donacions i llegats. Apareix altre cop i més explícitament Santa Maria del Puig com a <<parròquia del castell d’Esparreguera>> en un document del 1196.

Darrerament s’han publicat diverses monografies sobre Santa Maria del Puig que han ficat a l’abast de tot el públic esparreguerí interessants aspectes de la història de la nostra primitiva església parroquial. Gracies al treball incansable del versàtil historiador local Xavier Riera i Camps  -que enguany ha publicat <<La Marededéu romànica de Santa Maria del Puig d’Esparreguera>>- hi trobarem altres treballs també prou interessants, com <<El Cantoral de Santa Maria del Puig Esparreguera: Biblioteca de Montserrat, Ms 755 (Esparreguera 2022)>> o <<Les pintures murals romàniques de Santa Maria del Puig (Esparreguera): nova proposta d’interpretació (Esparreguera 2012)>> sense deixar de banda <<El cantoral de Santa Maria del Puig de 1593: manuscrit 755 de la Biblioteca del Monestir de Montserrat (Esparreguera 2001)>>; tots de la seva llarga llista d’obres de investigació publicades.

És fa palès doncs la devoció dels esparreguerins i esparreguerines durant segles a la Mare de Déu del Puig. Una realitat que ara es farà més visible amb un altar propi dins de la nostra església parroquial.