Esparreguera Aimada: Qollunaka novament a l’escenari d’Esparreguera

dimecres, 22 de gener del 2020

Qollunaka novament a l’escenari d’Esparreguera

 


Segona setmana de teatre a Esparreguera aquest diumenge 19 de gener de 2020 dins de la 10a edició del Certamen Francesc Ribera i Cortadella, Concurs de teatre del Patronat Parroquial d’Esparreguera, amb la presentació de la obra que porta per nom “L’últim joc de la nit”. Un treball presentat a concurs per la companyia Qollunaka de la ciutat de Terrassa, baix la coDirecció de l’Ester Batlló i l’Eduard García.

“L’últim joc de la nit” es una peça teatral que a molts de vosaltres us pot recordar aquella anomenada “Qui té por de Virginia Woolf?” escrita per el dramaturg Edward Albee l’any 1962, en una dècada que als EEUU aniria marcada per el seu paper de superpotència i líder mundial, però no exclosa de tensions internacionals. És la dècada del conflicte entre els Estats Units i la Unió Soviètica i Cuba que es donaria per raó del descobriment dels míssils soviètics de radi mitjà, on el mon viuria al fil de l’abisme amb una guerra nuclear a tocar de la pell.

Els Estats Units de la prosperitat i la modernitat no pot amagar també la realitat dels seus suburbis i la pobresa existent. El naixement de les organitzacions de Drets Civils on tots recordarem un dels seus caps més important, com és Martin Luther King, Jr, copsava la realitat d’una societat complexa americana d’aquells primers anys de la dècada dels 60. Un any desprès tindria lloc la famosa Marxa vers Washington per el Treball i la Llibertat, i també l’assassinat del president del país John Fitzgerald Kennedy (1963).

“L’últim joc de la nit” ens situa dins de la realitat de dues parelles en aquells dècada de prosperitat econòmica i tècnica de l’estil de vida americà i del seu model. Alguns ens podrien parlar de que és una àcida crítica de l’anomenada American Way of Life.

La obra “L’últim joc de la nit” presenta a l’escenari a dues parelles ben diferenciades. La dels convidats, jove i amb esperances vers el futur, i la parella amfitriona ja madura, i colpida per el desgast del seu matrimoni.

Ester Batlló i el Josep Manel Martínez encarnen els personatges de Marta i George que son la parella amfitriona. Uns personatges que ens presenten les restes d’un matrimoni on només resten els retrets i les ganivetades verbals constants ja no dissimulades. Unes actituds de maltractament verbal amb guants de seda i certa cortesia per anar tirant endavant allò que ja no té solució. Al darrera, la amargura, i una vida de frustració de la Esposa que mai ha vist aconseguides les seves aspiracions socials  i els retrets constants a la seva parella per la seva manca de ambició i esperit de lluita.

La parella convidada i més jove, que li tocarà de viure situacions incòmodes, amb els personatges de la Honey i el Nick, les interpreten la Marina Corbella, i la Iris Sánchez, -segons les dates i lloc, donat que porten una vintena de representacions d’aquesta obra-  i el Sergi Guillemot, en el paper masculí.

Sens dubtes un treball ben cosit donada la temàtica i el context. Una vegada més el grup de treatre Qollunaka de Tarrassa ens presenta un treball ben sòlid. Com, salvant els paral·lelismes, el públic esparreguerí recordarà d’anteriors participacions seves en aquest mateix escenari, amb obres com “Boira” (13.01.2013) i “Com Ombres” (31.01.2016).

La escenografia de la obra “L’últim joc de la nit” aniria a càrrec del Ramon Alcazar i la Susana Palet. Mentre que la il·luminació i el muntatge musical serien obra del mateix Ramon Alcazar i l’Eduard García.

El proper diumenge tindrem més teatre. Com cal. Amb la presentació de la obra La visita de l’inspector, amb la companyia Cloteatre de Barcelona. Hi faltareu?...


[Aquet article també va ser publicat a la plataforma aEsparreguera]