Durant
la sisena edició de la “Fira del Vi i Gastronomia d’Esparreguera” celebrat
aquest dissabte 19 d’octubre de 2019 a la plaça del Centre d’Esparreguera,
tindria lloc per primera vegada la celebració d’un concurs de cuina amb olles
ferroviàries de Catalunya, dedicat enguany a la cuina catalana.
A
partir de les deu del matí els concursant varen iniciar la elaboració de les
seves recepta o plats oferts a concurs. Les olles ferroviàries, també
anomenades “Putxera” al nord de la Península, es un plat gastronòmic
inicialment vinculat al “Ferrocarril de La Robla”. Val
a dir que també li donen el mateix nom a l’aparell de cuinar que hem vist
aquest dia a Esparreguera. El seu origen històric en qual la seva creació la
situen durant la primera dècada del segle XX.
Els
seus origen els trobem doncs en els llargs i molt freds trajectes del
trens que portaven el carbó des de les mines de Lleó a les factories del País
Basc, tot travessant en llur recorregut les províncies de Lleó, Palència,
Cantabrià, Burgos, i finalment Biscaia. El llarg recorregut feia adien de poder
servir un plat calent de tant en tant als maquinistes, guardafrens, i personal
ferroviari. D’aquí el seu nom que ha sobreviscut fins avui dia.
A Esparreguera
tenim la sort o la inventiva de que des de l’any 1980 aquestes olles
ferroviàries es fabriquen artesanalment, pel José Maria Martínez Alcalá.
Baix la denominació comercial de “Olla ferroviària Alcalá” i
també “Artesanía Martínez Alcalá e hijos” . https://www.olla-ferroviaria-alcala.com/
La
seva cuina de carbó multi funcional, patentada, de inspiració i arrels en les
històriques olles ferroviàries, s’ofereixen bàsicament en dos models. El
primer, la clàssica olla ferroviària de capacitat de 6,5
litres i un pes de 9,3 Kg. El segon model simplificat, que no porta
forn, ni barbacoa. Tanmateix incorpora una olla de 9 litres amb el que es pot
cuinar amb tots els extres de l’anterior model.
Al
migdia, tindria lloc el tast dels plats cuinats per el Jurat, en aquest primer
concurs de Catalunya organitzat aquí Esparreguera.
A la tarda, tindria
lloc el lliurament de premis. Prèviament, un breu parlament de la Maria
del Carmen Sáez Serna, Regidora de Promoció Econòmica a l’Ajuntament
d’Esparreguera, amb motiu de la celebració d’aquesta sisena edició de la Fira
del vi i la gastronomia d’Esparreguera.
El
plat de Romesco negre del Gerard Martínez aconseguiria
esser el guanyador d’aquest concurs d’olles ferroviàries dedicat a la cuina
catalana. En segona posició es classificaria el Pollastre al forn de
la Maria Soltino. Essent el tercer premiat el Pop amb
xocolata del Raúl Alonso.
[Aquet article també le vaig publicar a la plataforma aEsparreguera]