El CER
ofereix l’exposició
del Mil·lenni
a Esparreguera
Pot semblar un xic sortit de sòl, però tan mateix la exposició que varen inaugurar amb motiu de la Festa Major d’Esparreguera ha esdevingut l’esdeveniment potser del Mil·lenni dins de la dinàmica de les exposicions culturals dins de la nostra petita ciutat.
Tant per la seva concepció com per la seva presentació al públic.
Han estat sense dubtes el treball de mesos de tot un equip. I ara, ens toca de gaudir-la fins el proper diumenge 29 de juliol en que tancarà portes per passar a formar part de la nostra historia contemporània i memòria col·lectiva.
L’exposició titulada “Quatre cents anys de la consagració de l’església de Santa Eulàlia (1612-2012)” recull una importat documentació gràfica de com ha estat la evolució històrica d’aquest significatiu monument local.
Hom recorda com en Rafel Subirana l’anomenava “la catedral montserratina” amb aquell sentit peculiar d’aquell que estima el seu niu i les coses que l’envolten. Es a dir: Esparreguera.
Reproducció de vell llibres que parles de “la nostra” església, antigues fotografies del seu anterior, recordant allò que la guerra del 1936 ens va arrencar per a sempre, junt amb textos selectament triats, fan de la visita d’aquest exposició la visita del Mil·lenni.
Al llarg dels anys em vist moltes exposicions sobre l’art i la nostra historia. Més, cal dir, que aquesta marca un punt d’inflexió molt important sobre la tasca divulgadora del nostre patrimoni i passat històric vers les noves generacions. Recordar per no oblidar.
Tanmateix l’església es la herència de moltes generacions d’esparreguerins i esparreguerines que ens han arribat fins els nostres dies.
Plafons de fons negre molt ven presentat i amb fotografies ben suggeridores –la majoria de l’Arxiu Fotogràfic Puig, i Col·lecció Local de la Biblioteca Popular d’Esparreguera- ens endinsen en un viatge ver allò que havia esdevingut molt anys enrere.
Al centre de la Sala, una reproducció a escala de Joan Montoriol ens presenta una delicada maqueta que reprodueix exactament la nau i campanar de l’església de Santa Eulàlia d’Esparreguera.
El segon encert dels organitzadors ha esteta els actes paral·lels organitzats dins aquesta exposició. Son cinc conferencies les que l’acompanyen:
Dissabte 07 de juliol: Inauguració de l’exposicióDivendres 13 de juliol: Conferència “400 anys de la consagració de l’església de Sta. Eulàlia d’Esparreguera” a càrrec del Dr. Josep M. Martí Bonet, director de l’Arxiu Diocesà de BarcelonaDissabte 14 de juliol: Conferència “Biografia dels rectors d’Esparreguera” a càrrec de Josep Puig i JorbaDissabte 2 de juliol: Conferència “Notícies trobades de l’església nova” a càrrec de Josep Paulo i SàbatDiumenge 29 de juliol: conferencia i visita guiada “Les campanes a més d’escoltar-les, les has de sentir” a càrrec de Josep Teruel, president dels Amics del Campanar i Delfí Dalmau i Argemir professor de geografia i història.
Darrera de l’exposició trobem un bon equip humà.
Per part dels organitzadors del Col·lectiu Esparreguerí de Recerques han estat: Eleuteri Navarro, Joan Llort, Josep Paulo, Josep Ràfols, Mercè García, Montserrat Llopart, i Oriol Achón.
També han col·laborat entitats com l’Arxiu Històric d’Esparreguera, Amics del Campanar, Parròquia de Santa Eulàlia d’Esparreguera, Ràdio Esparreguera, el Servei Local de Català d’Esparreguera, l’Arxiu Comarcal d’Igualada, i l’Arxiu Diocesà de Barcelona.
Entre les col·laboracions personals trobem a l’Andreu Sitjà, Dolores Tió, Dr. Josep M. Martí i Bònet, Gerard Bidegain, Joan Montoriol, Jordi Sempere, Josep Puig i Jorba, i Marc Piera.
Un park cultural tot plegat, que ha estat molt be planificat pensant en ajudar a fer sentir i estimar la nostre historia al públic visitant